ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ
συνοπτική παρουσίαση
Οι δηµοτικές εκλογές του Νοεµβρίου έχουν ιδιαίτερη σηµασία, γιατί αποτελούν την πρώτη πολιτική διαδικασία που πραγµατοποιείται µετά τον ερχοµό στην εξουσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, µετά το διαβόητο «µνηµόνιο» µε την «τρόικα» των ξένων δανειστών, μετά από την επιβολή των αντικοινωνικών µέτρων αλλά και την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» που αλλάζει δραµατικά το τοπίο στην αυτοδιοίκηση.
Εκλογές µε «Καλλικράτη» και στη σκιά του «µνηµονίου»...
Σήµερα, η φυσιογνωµία και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης αλλάζει δραµατικά µε τον «Καλλικράτη», που αποτελεί την πρακτική εφαρµογή του Μνηµονίου στους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας.
Η Κυβέρνηση µε τον «Καλλικράτη» περικόπτει δραστικά την χρηµατοδότηση των Δήµων, αφού για τα επόμενα 3 χρόνια έχει στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ με συνέπεια να περιορίζεται απελπιστικά το κοινωνικό τους έργο – ήδη ανακοινώθηκε η διακοπή της χρηματοδότησης για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ - σπρώχνονται στην ανεργία 35.000 εργαζόµενοι στους ΟΤΑ και οι δήµοι καταδικάζονται σε υποστελέχωση.
Οι κεντρικοί πόροι της αυτοδιοίκησης µειώνονται περαιτέρω µέχρι και 40% και συνεπώς θα περιοριστούν οι βρεφονηπιακοί σταθµοί, τα δηµοτικά ιατρεία, τα προγράµµατα πολιτισµού και αθλητισµού, ενώ η προστασία ηλικιωµένων και ατόµων µε αναπηρίες και η πρόνοια για τους κοινωνικά αποκλεισµένους θα εξαφανιστεί. Συνολικά θα περικοπεί η χρηµατοδότηση των δηµοτικών κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες οδηγούνται στην απαξίωση ή και την ιδιωτικοποίηση.
Ποιος θα τους σταµατήσει;
Σίγουρα όχι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ του «Καλλικράτη» και δεν αντιστάθηκαν στην επιβολή του!
Σίγουρα όχι οι επαγγελματίες του είδους που αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση ως «κλειστό επάγγελμα».
Σίγουρα όχι αυτοί που αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση ως «κομματικό καθήκον»
Με την ψήφο µας στις δηµοτικές εκλογές µπορούµε να έχουµε ένα ισχυρό όπλο στους αγώνες κατά του Μνηµονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης στο Δήµο της Κέρκυρας.
Η παράταξη ΕΜΠΡΟΣ μ’ εσένα για την Κέρκυρα
Η παράταξη μας θα συνεργαστεί με τους ενεργούς πολίτες, υπερασπιζόμενη τα αιτήµατα τους έχοντας ως προτεραιότητα τη βούληση μας να συγκρουστούμε µε τα ισχυρά επιχειρηµατικά συµφέροντα που κερδοσκοπούν στο νησί σε βάρος του περιβάλλοντος και της δηµόσιας περιουσίας.
Μαζί µε τους ενεργούς πολίτες παλεύουμε κοινούς στόχους:
· για την θεώρηση της Κέρκυρας ως μία “ανοιχτή πόλη” και όχι ως μία πόλη -έδρα του Δήμου περιτριγυρισμένη από μια αχανή περιφέρεια. Λέμε όχι στον υδροκεφαλισμό και αντίθετα προκρίνουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του νησιού.
· για την απόδοση του δηµόσιου χώρου στους πολίτες, για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδοµών, της σχολικής στέγης, των παιδικών σταθµών.
· στο πλευρό των εργαζοµένων του Δήµου, κατά των απολύσεων, υποστηρίζοντας τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατά τους.
· για ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές στο Δήµο Κέρκυρας προς όλους τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα όσους/ες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισµό.
· ενάντια στην σημερινή οικονοµική πολιτική και τις προτεραιότητες των υφιστάμενων Δήμων, αντιπροτείνουµε τον αναπροσανατολισµό των οικονοµικών του δήµου υπέρ της κοινωνικής πολιτικής και του περιβάλλοντος.
· για τη δηµοκρατική λειτουργία των θεσµών και για να ακούγεται η φωνή των πολιτών στο Δηµοτικό Συµβούλιο και τα Διαµερίσµατα.
Προτείνουµε και διεκδικούµε άµεσα µέτρα για τη σωτηρία της Κέρκυρας και την άλλη ανάπτυξη της :
οικονομική δραστηριότητα προσανατολισμένη στις ανάγκες των πολιτών και όχι στις ανάγκες του κέρδους
· εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργων υποδομής ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η απόλυτη οικονομική εξάρτηση της Κέρκυρας από τον τουρισμό.
· ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και την απορρόφηση ενός μεγαλύτερου τμήματος του τοπικού εργατικού δυναμικού. Βασικός στόχος η ομαδοποίηση των ομοειδών παραγωγών σε παραγωγικές ομάδες ή και συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα η μείωση του κόστους παραγωγής, η μεγαλύτερη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων με πιο ευνοϊκούς όρους.
· ενίσχυση των διαφόρων μορφών συνεργασίας ομάδων από τους χιλιάδες μεμονωμένους και κατά κανόνα πολύ μικρούς επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων καταλυμάτων του νησιού.
προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στην υποβάθµιση, την εµπορευµατοποίηση και το τσιµέντο
· δημιουργία χωροταξικού σχεδίου της Κέρκυρας αφού είναι εντελώς απαράδεκτο η Κέρκυρα να μην έχει στη διάθεσή της τον καταστατικό χάρτη που αποτελεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.
· εκπόνηση ειδικής χωροταξικής μελέτης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
· προστασία και επέκταση των ελεύθερων χώρων, φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων
· διαµόρφωση πράσινων δικτύων, κίνητρα για ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων
· σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος των αποβλήτων των ελαιοτριβείων με την ομαδοποίηση όσον αφορά τη διάθεση των αποβλήτων, το κόστος της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να επωμισθούν οι μικρές μονάδες
· αναβάθμιση της Παλιάς πόλης της Κέρκυρας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και για να αποτελέσει ένα σημαντικότατο τουριστικό πλεονέκτημα. Η αναβάθμιση της Παλιάς πόλης θα πρέπει να είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις από κήρυξής της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO με την εφαρμογή των προβλεπομένων υλικών και θεσμικών δράσεων.
· αναδιοργάνωση των δηµοτικών υπηρεσιών καθαριότητας µε περιβαλλοντικό προσανατολισµό
κανένας µόνος του στην κρίση: αλληλεγγύη και διεκδίκηση για επαρκείς κοινωνικές υποδοµές
· δηµοτικά δίκτυα και δηµόσιες υποδοµές για την υγεία, τον αθλητισµό, τον πολιτισµό, τη σχολική στέγη
· στήριξη των τοπικών αγορών και των µικρών καταστηµάτων, συνεργασία µε αυτόνοµες κινήσεις αλληλεγγύης κατοίκων και δίκτυα δίκαιων ανταλλαγών
· πολιτικές στήριξης των ευάλωτων οµάδων του πληθυσµού
δίκαιη, διαφανής και ορθολογική διαχείριση των οικονοµικών πόρων του Δήµου
· αναπροσαρµογή των δηµοτικών τελών µε κοινωνικά κριτήρια και µείωσή τους για τα µικροµεσαία νοικοκυριά και τα µικρά καταστήµατα: να πληρώνουν όσοι κερδοσκοπούν στην πόλη
· αξιοποίηση της περιουσίας του Δήµου και του παλαιού κτιριακού αποθέματος της πόλης και των μεγάλων οικισμών για παροχή δηµόσιων και αναβαθµισµένων κοινωνικών υπηρεσιών
· σύσταση συνεργείων αυτεπιστασίας για την παραγωγή υποδομών και υπηρεσιών in house με την αξιοποίηση παραγωγικού και ποιοτικού δυναμικού με μια σταθερή σχέση εργασίας που δεν θα στηρίζεται σε ένα σύστημα υπεργολαβιών και αναδόχων
δίκαιες εργασιακές σχέσεις, δηµοκρατία και συµµετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήµου
· αναδιοργάνωση των δηµοτικών υπηρεσιών και αξιοποίηση των εργαζοµένων σε έργα και υπηρεσίες για τους δηµότες
· πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα για τους εργαζοµένους του Δήµου
· να µην απολυθεί κανείς εργαζόµενος στο Δήµο, απόδοση των πόρων που οφείλει η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση
· αναβάθµιση των τοπικών συµβουλίων, εφαρµογή του «συμμετοχικού προϋπολογισµού των πολιτών» και δεσµευτικά δηµοψηφίσµατα.
δίκτυα υποδομών στις μεταφορές, στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στη διαχείριση των απορριμμάτων
· ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βορρά - Νότου. Αν ως σήμερα αυτό ήταν απλώς ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, τώρα είναι περισσότερο από αναγκαίο για την ενοποίηση του χώρου.
· ύδρευση της Κέρκυρας με τα φράγματα με ταυτόχρονη εκμετάλλευση των πολυάριθμων τοπικών υδραγωγείων. Η λύση αυτή είναι οικονομικά και οικολογικά η καλύτερη δυνατή, αφού αυξάνει την ποσότητα και της ποιότητα του νερού σε μία προοπτική πολύ πέραν της πεντηκονταετίας
· δημιουργία κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παραθαλάσσιους και τουριστικούς οικισμούς του νησιού
· ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (διαλογή – ανακύκλωση – επεξεργασία – κομποστοποίηση) με διάθεση των υπολειμμάτων σε Χ.Υ.Τ.Υ. Η προτεραιότητα της μείωσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και υπό δημόσιο έλεγχο, είναι η πολιτική πρόταση που αρμόζει στη δική μας παράταξη. Όσον αφορά το διάστημα μέχρι την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα απορρίμματα να διατίθενται με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μείωσης του όγκου τους ταυτόχρονα με την συστηματική λειτουργία και την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Τεμπλονίου. Όσον αφορά το ΧΥΤΑ Λευκίμμης, που δεν είναι δυνατό να αδειοδοτηθεί, δεν πρέπει να λειτουργήσει και τα σκουπίδια της νότιας Κέρκυρας να διατίθενται στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Η πρόταση μας αφορά τη διαμόρφωση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, ενός “Ολοκληρωμένου Σχεδίου Εναλλακτικής Διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020” , με χρονοδιάγραμμα, εργαλεία εφαρμογής και συγκεκριμένους ποσοτικούς, δεσμευτικούς στόχους.
Συνεχίζουµε µαζί µε τους ενεργούς πολίτες
Η παράταξη ΕΜΠΡΟΣ μ’ εσένα για την Κέρκυρα διεκδικεί σ' αυτές τις εκλογές τη συµµετοχή και την ψήφο των πολιτών, µε επικεφαλής και υποψήφιο δήµαρχο, το Στέφανο Σαμοίλη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου