31/5/11

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Κέρκυρα 30-05-2011

Στα πλαίσια της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Κέρκυρας, η Δημοτική Παράταξη ΄΄Ε.Μ.ΠΡ.Ο.Σ. μ’ εσένα για την Κέρκυρα΄΄, θεωρώντας ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τα κυκλοφοριακά θέματα αλλά και γενικότερα τα θέματα αστικής κινητικότητας με αποσπασματικό τρόπο, έθεσε τα ακόλουθα θέματα :

1. Κυκλοφοριακά προβλήματα Κέρκυρας
(Πόλη Κέρκυρας – Τουριστικές Περιοχές)

Η σημερινή κατάσταση του κυκλοφοριακού στην Κέρκυρα (οξυμένα προβλήματα στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά και στις τουριστικές περιοχές του νησιού) συσχετίζεται άμεσα με την εδραίωση του ρόλου του Ι.Χ., ως αποκλειστικού μέσου μετακίνησης, προκαλούμενη από μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί συστηματικά τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταθέσαμε την πρόταση, ότι πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός και μεθοδικός σχεδιασμός από την πλευρά του Δήμου Κέρκυρας, με στόχο την αποθαρρύνση της χρήσης του ΙΧ στην πόλη και στις τουριστικές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει σημαντικά τις δημόσιες συγκοινωνίες. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και να αναβαθμισθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στα πλαίσια αυτά, πιστεύουμε ότι μια πολιτική αναβάθμισης της κυκλοφορίας στην πόλη πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου, με κάθε τρόπο. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά σε χρήση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Κέρκυρα.

2. Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Κέρκυρας

Η Δημοτική Παράταξη ΄΄Ε.Μ.ΠΡ.Ο.Σ. μ’ εσένα για την Κέρκυρα΄΄, θεωρεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης της Κέρκυρας εξαρτάται από ένα σύνολο δράσεων που συνδυασμένα θα πρέπει να αποσκοπούν συγχρόνως στην προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει αναγκαία η προώθηση μιας νέας αντίληψης για την αστική κινητικότητα με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά  και οικονομικά.
Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί την απαίτηση να επιλυθούν χρόνια προβλήματα, όπως η έλλειψη πόρων και η αδυναμία ορθολογικής αξιοποίησης των υπαρχόντων υποδομών, ο ανύπαρκτος σχεδιασμός, η απροθυμία χάραξης μιας πολιτικής που θα συγκρούεται με την χρήση του ΙΧ, τα ελάχιστα φιλικά προς τους επιβάτες μέσα μαζικής μεταφοράς, η λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον.
Στα πλαίσια αυτά η παράταξη μας κατέθεσε στα πρακτικά της Επιτροπής Κυκλοφορίας, το κείμενο της Ευρωπαικής Ενωσης: ΄΄Πράσινο Βιβλίο (Διαμόρφωση νέας παιδείας αστικής κινητικότητας)΄΄ και το κείμενο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ: ΄΄Εισήγηση για την Εθνική Στρατηγική για την Αστική Κινητικότητα΄΄, πιστεύοντας ότι σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και την εξασφάλιση φιλικών μετακινήσεων για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, αυτό που προέχει είναι ο σοβαρός σχεδιασμός σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η διαβούλευση του Δήμου Κέρκυρας με επιστημονικούς φορείς αλλά και ομάδες πολιτών που υπερασπίζονται την βιώσιμη κινητικότητα και καταθέτουν ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου