17/2/12

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΜΠΡΟΣ μ’ εσένα για την Κέρκυρα

Η Δημοτική μας  Παράταξη Εμπρός μ’ εσένα για την Κέρκυρα η οποία προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά  στηρίχτηκε από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, τίμησε και σεβάστηκε αυτήν την συνεργασία με απόλυτο τρόπο ώστε σήμερα να αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η λειτουργία της παράταξης ήταν συνεχής σε όλο το 2011 μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες των μελών της με ανάλυση και συναπόφαση επί  όλων των θεμάτων μικρών και μεγάλων που αντιμετωπίσαμε σαν Δήμος Κέρκυρας.
Εκτός από την λειτουργία της παράταξης στα πλαίσια του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτικές Επιτροπές), η παράταξη δραστηριοποιήθηκε με διακριτό τρόπο και στα εξής:
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών
  • Χαράτσια
  • Περιοχές Natura
  • Παρουσία στα χωριά και τις γειτονιές της πόλης
Τα συμπεράσματα από το πρώτο έτος λειτουργίας του  Καλλικράτειου Δήμου είναι καταθλιπτικά:
  1. Πρώτον: διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια αντιδημοκρατική, συντηρητική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, που κάνει ακόμη πιο γραφειοκρατικό τον θεσμό, μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Επίσης διαπιστώνουμε ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό και αποδεκτό και από τις άλλες παρατάξεις.
  2. Δεύτερον: ο Καλλικράτης αποδεικνύεται ότι έρχεται να συμπληρώσει τον Καποδίστρια και να αλλοιώσει την πεμπτουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την άμεση δημοκρατία, τη λαϊκή συμμετοχή και, συνεπώς, τη λαϊκή εξουσία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται καθημερινά σε γραφειοκρατικό μηχανισμό ή μικρό κράτος, απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη. Συμπερασματικά να πούμε ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη υπάρχει σαφές πρόβλημα στην αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, της συλλογικότητας και της πολιτικής δημοκρατίας. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε διοίκηση.
  3. Τρίτον:   η αντιδημοκρατικότητα του Καλλικράτη εξ’ άλλου διαπιστώνετε και από την κατάργηση των ΝΠΔΔ, από την συγκρότηση της Γενικής Συνέλευση και του Δ.Σ.. των συλλογικών οργάνων  της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΕ-ΚΕΔΕ) με και των συνακόλουθων αποκλεισμών.
  4. Τέταρτον:   το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαρτήσει ή να πατρονάρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελός του.
  5. Πέμπτον: οι ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς της αυτοδιοίκησης (σκουπίδια, νερό, κ.α) σε συνδυασμό με την παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων και τις άγριες περικοπές του μνημονίου 3 δις. Ευρώ έως το 2013, δημιουργούν ένα περιβάλλον διάλυσης σε κρίσιμους τομείς της Αυτοδιοίκησης. Κοινωνικές Υπηρεσίες Πρόνοιας, καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι συρρικνώνονται μέχρι εξαφανίσεως. Το κενό θα καλύψουν μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές που επιδιώκουν να επενδύσουν στους τομείς φιλέτα και να κερδοσκοπήσουν απομυζώντας ακόμη περισσότερο τους Δημότες.
  6. Έκτον: στα οικονομικά ιδιαίτερα η εκτίμησή μας ότι ο Καλλικράτης είναι η εφαρμογή του Μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και το όχημα για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχει απολύτως δικαιωθεί. Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έχουν φτάσει σε οριακά για την επιβίωσή της όρια. Αρκεί κάποιος να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο σύγκρισης των τριών τελευταίων χρόνων των προϋπολογισμών για την τοπική αυτοδιοίκηση και θα διαπιστώσει ότι τα έσοδά της από το κράτος μειώνονται στο εκπληκτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 60%
  7. Έβδομον: Στον αναπτυξιακό τομέα πλήρης άπνοια. Όλα τα προγράμματα που μέχρι σήμερα έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν ξεκινήσει.
  8. Όγδοον: έχει γίνει πλέον σαφές και στους δύσπιστους ότι το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης στοχεύει στον μεγαλύτερο έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είναι ενταγμένο στο σύμφωνο σταθερότητας και υπηρετεί τον νεοφιλελευθερισμό.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΩΤΟ: Η υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων, η αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες, ύδρευση, αποχέτευση, φυσικός πλούτος).
Αποτροπή της κινεζοποίησης μέσα από τη συγκρότηση ενός μετώπου αυτοδιοίκησης, κοινωνίας και εργαζομένων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με πιθανή  τροποποίηση του οργανογράμματος του Δήμου Κέρκυρας όπου απαιτείται
Διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες, μέσα από την ριζική αναδιάρθρωσή του.
Η αγωνιστική διεκδίκηση της εφαρμογής του Συντάγματος (άρθρο 103, απόδοση πόρων και αρμοδιοτήτων)
ΔΕΥΤΕΡΟ: εναλλακτικό θεσμικό πλαίσιο  
Παραμένει πάντα επιτακτική η ανάγκη  για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Αυτό θα γίνει με την ανατροπή του Καλλικράτη και την αντικατάστασή του από ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εγκαθιδρύει μια δημοκρατική, αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση  με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.
Τέλος η παρουσία των άλλων Δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και η γενικότερη θέση τους  είναι δύσκολο να χαρακτηρισθεί, διότι η κάθε παράταξη ξεκινάει για τις εκτιμήσεις της από διαφορετικό πολιτικοιδεολογικό  πλαίσιο και αρχές.
Παρ’ όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μία πρώτη αποτίμηση.
· ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΖΕΙΣ η κυβερνώσα παράταξη
Θα χαρακτηρίζαμε την παρουσία της μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της χώρας και του Δήμου της Κέρκυρας ως ανεπαρκή, με δυσκολία να προσεγγίσει τους Δημότες και να συζητήσει ανοιχτά με αυτούς και με αδυναμία να οργανώσι τις υπηρεσίες του Δήμου.
· ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ η αξιωματική αντιπολίτευση
Η παρουσία της συγκεκριμένης παράταξης χαρακτηρίζεται σε πολλά θέματα από διγλωσσία και όχι καθαρότητα λόγου.
· ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιπολίτευση
Σε πολλά θέματα χαρακτηρίζεται από αναλγησία και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα ακυρώνοντας στην πράξη δυνατότητες συνεργασιών και καλύτερης αποτελεσματικότητας
· ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ αντιπολίτευση
Διακρίνεται για την προσπάθειά άρθρωσης τεχνοκρατικού λόγου που τις περισσότερες φορές είναι έξω από τις ανάγκες του Δημότη και του Δήμου
Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις και υποκειμενικές είναι και στόχο δεν έχουν να μηδενίσουν ή να αναιρέσουν την όποια θετική συνεισφορά των παρατάξεων στον Δήμο της Κέρκυρας.
Δεν θεωρούμε ότι η παράταξή μας τα έχει κάνει όλα σωστά ή ότι κρατάει την μοναδική αλήθεια.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Σαμοϊλης Στέφανος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Σαμοϊλης Στέφανος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Ασπιώτης Κώστας
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ: Βρυώνη Φλώρα
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ: Ρουμελιώτης Σωτήρης, Βλάχος Φώντας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΛΑΪΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ (ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ) Διοικητικό Συμβούλιο: Γεωργιάδης Ανδρέας, Έρτσου Ζωή
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ Διοικητικό Συμβούλιο: Μαχειμάρης Νίκος, Σύμβουλος Τοπικού Συμβουλίου Σφακερών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου